Kişi hak ve özgürlükleri hangi Anayasada?
1982 Anayasası’nın 12. maddesine göre; “Herkes, doğuştan gelen, dokunulmaz, devredilemez ve devredilemez temel hak ve özgürlüklere sahiptir. Temel hak ve özgürlükler, insanın topluma, ailesine ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumluluklarını da içerir.”
Hak ve özgürlükler hangi durumlarda kısıtlanabilir?
Sıkıyönetim, savaş, bulaşıcı hastalıklar, nüfus sayımları gibi istisnai durumlarda, yani insan hayatının tehlikede olduğu hallerde, yaşama hakkımız dışında kalan diğer bütün haklar kısıtlanabilir.)
Anayasanın 74. maddesi bize ne gibi haklar tanıyor?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Siyasi Haklar ve Ödevler” başlıklı dördüncü bölümü, dilekçe ve bilgi edinme hakkı ile Ombudsman’a başvurma hakkını ele almaktadır. Bu konuda gerekli düzenlemeler Anayasa’nın 100.74. maddesinde yapılmıştır.
Anayasanın 1, 2, ve 3 maddeleri nelerdir?
Anayasanın 1. maddesindeki Hükümet şeklinin cumhuriyet olduğu hükmü, 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesindeki hükümler değiştirilemez ve teklif edilemez.
1961 Anayasası’nın özellikleri nelerdir?
Özellikleri: Güçler ayrılığı sağlandı. (… Cumhurbaşkanı olacak kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesi kararlaştırıldı. Çoğulcu demokrasi ilkesi benimsendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhuriyet Senatosu ve Millet Meclisi olmak üzere iki bölüme ayrıldı. Yargının bağımsızlığı sağlandı.
Anayasanın 138 maddesi nedir?
Madde 138 – Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanlarına göre karar verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; öğüt ve telkinde bulunamaz.
Anayasanın 24. maddesi nedir?
MADDE 24 – Herkes, vicdan, inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. İbadet, dinî ayin ve törenler, 14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla parasızdır.
Hak ve özgürlükleri kısıtlayarak zor altında bulundurma durumu nedir?
Türkçede pek çok farklı anlamı olmasına rağmen temel hak ve özgürlükleri kısıtlayan, kişilere baskı ve zorlama uygulayan, özgürlüğü engelleyen veya kısıtlayan bir istismar biçimi olarak tanımlanmaktadır.
Anayasanın 18. maddesi nedir?
MADDE 17 – Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. MADDE 18 – Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır. MADDE 49 – Çalışmak, herkesin hakkı ve ödevidir.
Anayasanın 73 maddesi nedir kısaca?
Madde 73 – Herkes, kamu harcamalarını karşılamaya yetecek mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adil ve dengeli bir şekilde dağıtılması maliye politikasının toplumsal amacıdır. Vergiler, harçlar, ücretler ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konur, değiştirilir veya kaldırılır.
74 madde nedir?
Madde metni. Çalışanların doğumdan sekiz hafta önce ve doğumdan sekiz hafta sonra olmak üzere toplam on altı hafta çalıştırılmaması esastır. Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki sekiz haftalık hareketsizliğe iki hafta eklenir.
Anayasanın 42. maddesi nedir?
MADDE 42. – Hiç kimse, eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim, Devletin ödevlerindendir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkelerine, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.
Anayasanın 137. maddesi nedir?
MADDE 137. – Kamu hizmetinde herhangi bir sıfat ve şekilde bulunan kimse, amirinden aldığı emrin Kanun, Tüzük, Yasa veya Anayasa hükümlerine aykırı olduğunu düşünürse, emri yerine getirmez ve bu aykırılığı emri verene bildirmek zorundadır.
Anayasanın 123 maddesi nedir?
YASAL YÖNETİM İLKESİ Anayasa’nın 123. maddesine göre; İdare, teşkilat ve görevleriyle bir bütün teşkil eder ve kanunla düzenlenir. İdarenin yapısı ve görevleri merkezden yönetim ve yerinden yönetim ilkelerine dayanır. Kamu tüzel kişileri kanunla veya cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulur.
Anayasanın 64 maddesi nedir kısaca?
Madde 64 – Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıları korur. Sanat eserlerini ve sanatçıları korumak, değerlendirmek, tanıtmak ve sanat sevgisini yaymak için gerekli tedbirleri alır.
Anayasa 101 madde ne diyor?
Anayasanın 101. maddesi, şartları taşıyan herkese devletin başı ve yürütme organı olan Cumhurbaşkanlığı Makamı Başkanlığına en fazla iki kez seçilme hakkı, halk ise yürütme organı olan Cumhurbaşkanını doğrudan doğruya seçme hakkına sahiptir.
Anayasanın 153. maddesi nedir?
1982 Anayasası’nın 153. maddesinde: “Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de derhal yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.” hükmü yer almaktadır.
1982 Anayasasının özellikleri nelerdir?
1982 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Devletin bütünlüğü Atatürk’e sadakat. Kayıtsız şartsız egemenlik Türk milletinindir. Ulusal varlığın korunması ve yükseltilmesi. Devlet organları arasında hiyerarşinin olmaması. Hiçbir özgürlük devlete karşı kullanılamaz. Daha fazla makale…
Anayasanın 17. maddesi nedir?
MADDE 17. – Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbi zorunluluklar ve kanunla belirlenen haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne zarar verilemez; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz.