Obruk karstik mi?
Çöküntü, kireç taşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla yer altında boşluklar oluşturması ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan bir karstik manzaradır.
Obruk platosu karstik mi?
Orta Anadolu Bölgesi’nde yer alan Obruk Platosu, Konya Ovası ile Tuz Gölü’nü morfolojik olarak birbirinden ayırmakta ve karstik yapısıyla iki havza arasındaki hidrolojik bağlantıyı sağlamaktadır.
Obruk doğal mı?
Dolinler karst çöküntüleridir. Antropojenik etkiler nedeniyle yeraltı suyu seviyelerindeki hızlı düşüş, karstlaşma nedeniyle dinamik bir süreç geçiren ve doğal afet olarak tanımlanabilen çöküntülerin oluşumunu da dolaylı olarak etkiler.
Konya Ovası volkanik mi?
Konya ve Karapınar arasında kuzeybatı-güneydoğu yönünde ve Karapınar ve Bor arasında güneybatı-kuzeydoğu yönünde uzanır. Bu iki bölüm kısmen volkanik bir sırtla ayrılmıştır. Ovanın alt kısımları, yazın yeni alüvyon birikintileri arasında kuruyan bataklıklarla kaplıdır.
Obruk tektonik mi?
Volkanik aktivite Üst Miyosen’de (10 milyon yıl önce) başladı ve Holosen’e (günümüze) kadar devam etti. Miyosen’in sonundan (10 milyon yıl önce) itibaren bölgede başlayan genç tektonik hareketler Obruk Platosu’nun havza tabanlarından ayrılmasını sağladı.
Obrukları ne oluşturur?
Yeraltı suyu ve karbondioksitin birleşmesiyle oluşan karbonik asit, zamanla yoğun kireç taşı içeren toprakları eriterek yeraltı mağaraları oluşturur. Mağaranın üstündeki zeminin çökmesiyle oluşan derin çukurlara obruk adı verilir.
Obruk hangi tür plato?
Obruklar bir karstik arazi şekli olup, Kapalı Konya Havzası’nda mevcut karstlaşma süreçleriyle oluşan çökme dolinleri obruk olarak tanımlanmakta ve bölgede ilk kez oluştukları Obruk Platosu’ndaki Kızören Çöküntüsü’nü ifade etmektedir.
Volkanik platolar hangileri?
✅️Volkanik Yaylalar: Erzurum-Kars, Ardahan Yaylası, Kula-Adala Yaylası, Hatay-Hassa Yaylası, Ürgüp-Göreme Yaylası. ✅️Karst yaylaları: Taşeli ve Teke yaylaları. ✅️ Ova yaylaları: Obruk, Cihanbeyli, Haymana, Bozok, Meraküm, Uzunyayla, Yazılıkaya, Gaziantep ve Şanlıurfa
Obruk en çok nerede görülür?
Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde oluşabilen bu çöküntüler en çok Konya’da görülmektedir. Konya’nın yanı sıra Kırşehir’deki Mucur ve Mersin’deki Cennet ve Cehennem ülkemizdeki en meşhur çöküntülerdir. 🔸 Son zamanlarda Konya Havzası’ndaki çöküntülerin sayısı artmıştır. Tüm şehirde iki binden fazla çöküntü olduğu bilinmektedir.
Türkiye’nin en büyük obruğu nerede?
Obruk Platosu’nda kireçtaşı blokları üzerinde yer alan ve çok sayıda obruk bulunan bir göldür. Yeraltı suyunun aşırı kullanımı nedeniyle 20 metre aşağıda olan göl yüzeyi çökmektedir. Batı ucunda Selçuklular tarafından yaptırılan Obruk Hanı bulunan Kızören Gölü, ülkemizin en büyük obrukudur.
Dünyanın en büyük obruğu nerededir?
Büyük Mavi Delik, Belize kıyılarında bulunan büyük bir su altı çukuru veya hendeğidir. Belize Şehri’ne 70 km uzaklıktaki Lighthouse Reef’in merkezinde yer almaktadır.
Konyada neden obruk olur?
“Burada obrukların oluşmasının temel nedeninin bölgede aşırı su çekimi olduğunu söyleyebiliriz. Bölgede yeraltı suyunun kontrolsüz kullanıldığını tespit ettik. Bu bölgenin jeolojik yapısının bu tür oluşumların oluşumu için potansiyel taşıdığını gösterdik.
Konyada aktif yanardağ var mı?
Karacadağ, Konya ilinin Karapınar ilçesi sınırları içerisinde bulunan bir yanardağdır. 2025 m yüksekliğinde olup kuzeydoğudan güneybatıya doğru uzanan düz tepeli bir sırt görünümündedir. Kuzeydoğu kısmı Kalkan yanardağından oluşmaktadır.
Konya’da volkanik dağ var mı?
Karapınar Volkanik Alanı, Orta Anadolu’da, Konya ve Aksaray illeri arasında, Konya Karapınar ilçeleri ile Zengen ilçeleri arasında kalan bölgedir. Bölgede onlarca monojenetik volkan bulunmaktadır.
Konya’nın altı su mu?
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, yeraltı su kaynaklarında kuraklık yaşıyor. Bölge havzasında yeraltı su seviyeleri 50 metre azalırken, bazı bölgelerde 400 metre derinliğe kadar açılan kuyulardan su gelmediği bildirildi.
Karstik alanlar nelerdir?
Bu, kaya tuzu, dolomit, kireç taşı ve alçıtaşı gibi kayaların kolayca eridiği ve çatlakların ve kırıkların sıklıkla meydana geldiği alanları ifade eder. Yeraltı suyu ve petroller de bu kayalarda kimyasal aşınmaya neden olur. Kimyasal aşınmayla oluşan formlara karst formları denir.
Obruk nedir, nerede görülür?
Bölgenin tanımı: Obruk Platosu, güneyde Konya Ovası ile Tuz Gölü Havzası’nı ayıran kapalı Konya Havzası’nın orta kesiminde bulunan bir karst platosudur. Son derece geçirgen karst yapısı nedeniyle, yeraltı suyunun bu yapının erimesine neden olduğu yerlerde obruk adı verilen çöküntüler vardır.
En küçük karstik şekli nedir?
Lapialar en küçük karst formlarından biridir. Yağmur ve kar suyunun etkisiyle kayaların erimesiyle oluşurlar ve yer altında bulunurlar. Derinlikleri birkaç santimetre ile birkaç metre arasında değişir.
Obruk nereye bağlıdır?
Obruk, Konya ilinin Karatay ilçesine bağlı bir ilçedir.